Rehberlik

Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Ders çalışmak sadece ilkokul, ortaokul lise ya da üniversiteye giden öğrenciler için geçerli bir kavram değildir. Üniversiteden mezun olan bir kişinin de zaman zaman birçok sınavı kazanabilmek ve mesleğinde ileriye gidebilmek amacıyla ders çalışması gerekebilir. Verimli bir performans gösterebilmek için ders çalışma alışkanlığının küçük yaşlarda kazanılmış olması gerekiyor. Eğer öğrencilik yıllarında istediğiniz performansı gösteremediyseniz yetişkin yaşlarda alışkanlık kazanmadığınız için ders çalışmak size bir işkence gibi gelecek. Bu yüzden daha ilkokul çağlarında düzenli bir ders çalışma ritmini oluşturmak bireylere hem iş yaşamlarında hem de okul başarılarında büyük bir rahatlık sağlayacaktır. Yetişkin bir birey eğer ders çalışma alışkanlığı olmasa bile sağlam bir iradeye sahipse istediği performansa kavuşabilir. Ancak lise çağında üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci için ilkokul yıllarında ders çalışma alışkanlığı kazanmadıysa bu durum oldukça zorlaşacaktır.

Günde Kaç Saat Ders Çalışmalıyım?

Ders çalışma alışkanlığı kazanabilmek için daha küçük yaşlarda öğretmeninizin size anlattığı konuları eve gelip tekrar etmek ve o konu ile ilgili bol bol soru çözmeniz gerekiyor. Bu şekilde birkaç yıl çalışan öğrenci daha sonraki yıllarda ders çalışmazsa içinin rahat etmediğini ve istemeyerek de olsa içinde bir ders çalışma içgüdüsünün olduğunu söylüyor. Bu durum gerçekten tam bir alışkanlık davranışı olarak görülür. Öğrenci ders çalışmaya alışmış ve çalışmadığı günlerde içi rahat etmiyor, sürekli bilinçaltında ders çalışmadığı uyarısı yer alıyor ve bu yüzden gece rahat uyuyamadığını dile getiriyor. Birçok öğrenci özellikle üniversite sınavlarına hazırlık aşamasında günde kaç saat ders çalışacağını bilmiyor ve etrafında öğretmenlerine, rehberlik danışmanlarına ya da sınavı önceki yıllarda kazanmış insanlara soruyor. Bu sorunun belli bir cevabı yok maalesef. Siz kendinizi bilmeniz ve ona göre bir plan çıkararak sınavın yapıldığı güne kadar nasıl bir performans gösterirseniz istediğiniz bölüme yerleştirilirsiniz bunu tasarlamanız gerekiyor. Ancak bu şekilde sınavlara hazırlanırsanız başarılı olursunuz. Kimi öğrenci günde 10 saat çalışarak istediği seviyeye ulaşır. Kimi öğrenci ise günde 1 saat çalışarak ulaşır, kimisi ise 24 saatin 20 saatini ders çalışarak geçirir.

Üniversite Hazırlık Aşamasında Düzenli Tekrarın Önemi

Lise son sınıfa geldiniz ve istediğiniz bölüme girebilmek hayali ile üniversiteye hazırlık sınavlarına çalışmayı planlıyorsunuz. Diyelim ki; şimdiye kadar istediğiniz performansı gösteremediniz ve kazanmak istediğiniz bölüm de oldukça yüksek puanla öğrenci alıyor. Bu durumda telaşa kapılmanız gayet normal bir durum. Çünkü herkes istediği çalışma performansını ve ders çalışma alışkanlığını göstermediği için kendi vicdanını sürekli olarak sorgular. Ancak artık vicdan sorgulamak için yeterli zamanınız yok. Bunun yerine önümüzdeki 1 seneyi verimli nasıl verimli geçireceğinizi planlayıp sınavı kazanmaya odaklanabilirsiniz.

AYT ve TYT sınavları için geçmiş yıllarda oldukça fazla başarı hikayesi mevcut. Kendi hikayesini anlatan her öğrencide görüyoruz ki; eğer o ana kadar bir başarı gösterememiş ve ders çalışma alışkanlığı elde edinememiş olsalar bile dershane ya da okullarında kendilerine anlatılan konuları dikkatli bir şekilde dinliyorlar ve daha sonrasında yeterli tekrar, soru çözümü ile istedikleri başarıya ulaşabiliyorlar. Umarız sizler de üzerinizdeki ataleti atıp düzenli bir ders çalışma alışkanlığı ile istediğiniz bölümlere yerleşebilirsiniz. Hepinize başarılar diliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu